Bewatering

We hebben allemaal wel die ene plantenvriend met groene vingers die alles kan kweken. We hebben ook allemaal die andere vriend die nauwelijks een varen langer dan een maand in leven kan houden. Of u nu in het eerste of tweede kamp zit, iedereen heeft baat bij een ultieme gids voor het bewateren van planten. Hier volgt informatie en onmisbare tips om uw planten op de juiste manier te bewateren en zo lang mogelijk in leven te houden. 

Te veel of te weinig water?

Veel mensen gaan ervan uit dat ze hun planten vaak water moeten geven. Dit is niet altijd het geval. Vaak krijgen planten zelfs teveel in plaats van te weinig water. Overbewatering is een van de belangrijkste redenen waarom sommige planten geen lang en gelukkig leven leiden. Het correct bewateren van planten is simpel, het is een kwestie van het kunstje onder de knie krijgen. 

Planten water geven - GroenRijk Groenlo

Planten water geven: hoe vaak en hoeveel?

Laten we om te beginnen de allerbelangrijkste vraag beantwoorden: hoe vaak en hoeveel moet ik mijn planten water geven? Te weinig water geven kan planten doden, maar te veel water geven zorgt eveneens voor problemen. Om de perfecte balans te vinden, begint u met het bekijken van de grond. Als deze helemaal droog en kruimelig is, geeft u de planten water. Als de grond nog een beetje nat en vochtig is, dan hebben de planten nog geen water nodig. 

De algemene regel voor het water geven van planten, is dat de meeste planten één keer per week water moeten krijgen. Let op: er zijn enkele uitzonderingen. Zo kunnen cactussen, vetplanten en andere woestijnplanten langer zonder water omdat ze water opslaan in hun dikke stengels of bladeren. Tropische kamerplanten zoals ficussen, philodendrons en spinnenplanten doen het goed als ze ongeveer één keer per week water krijgen.

Als u niet zeker weet of u uw tuinplanten of kamerplanten voldoende water geeft, vraag het aan een van onze ervaren medewerkers. Zij helpen u met veel plezier verder. Loop binnen of als u niet zoveel tijd heeft, kunt u ons ook telefonisch en per e-mail bereiken. 

Neem contact met ons op

Welke factoren bepalen de hoeveelheid water

Elke plant heeft een andere behoefte aan water, afhankelijk van 

  • de lichtintensiteit, 
  • de grondsoort, 
  • de grootte van de plant, 
  • de plaats in huis of in de tuin,
  • of het een binnen- of buitenplant is,
  • de worteldiepte,
  • het bodemtype.

Warmere en vochtigere omstandigheden zorgen ervoor dat planten meer water drinken. Planten met ondiepe wortels en planten die in potten groeien, moeten vaker water krijgen. Als u bijhoudt hoeveel water elke plant nodig heeft, hoeft u nooit meer een plant op de composthoop te gooien vanwege onjuiste verzorging!

Planten water geven - GroenRijk Groenlo

Verschillende soorten bewateringssystemen

Bij GroenRijk Groenlo hebben we verschillende soorten bewateringssystemen, zoals sproeisystemen, tuinslangen of een trendy gieter.

  • Sprinkler systeem/sproeisysteem: dit type systeem gebruikt u meestal in tuinen met een border, gazon of grotere potten waarbij het te veel werk is om handmatig water te geven. Dit type systeem werkt meestal door een timer op de waterbron aan te sluiten. Sproeiers zijn heel handig en efficiënt voor het besproeien van grote potten of tuinen. Voor kleinere potten zijn ze echter niet erg praktisch, en voor kamerplanten zijn ze niet erg geschikt. 
  • Tuinslang/handsproeier: voor het bewateren van ongelijke stukken groen, potplanten, bloemen of hanging baskets. Sluit een tuinslang aan op de buitenkraan en bevestig een universele dop van bijvoorbeeld Gardena zodat u allerlei soorten sproeisystemen gemakkelijk bevestigt. Bepaal de intensiteit van de waterstraal om het beschadigen van planten te voorkomen. Geef bij voorkeur water direct aan de basis van de plant in plaats van op de bladeren.
  • Gieter: geef planten handmatig water met behulp van een gieter. Gieters zijn niet alleen perfect voor tuinieren, ze zijn ook zeer efficiënt voor het bewateren van kamerplanten. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en vereisen geen extra installatie of gedoe. Wanneer u kamerplanten water geeft, is het belangrijk dat u de juiste hoeveelheid water gebruikt. Te veel water leidt tot wortelrot en te weinig water zorgt voor verwelking. Wanneer u planten water geeft met een gieter, geef dan water aan de basis van de plant en zorg ervoor dat het water helemaal door de grond dringt. 

Planten water geven doet u zo

Als echte plantliefhebber is het belangrijk om uw planten regelmatig en goed water te geven. Geef planten op het juiste moment en de juiste hoeveelheid water. Laat u informeren in ons tuincentrum over de verschillende soorten bewateringssystemen, zoals een sprinklerssystemen, druppelirrigatie of handmatig met een gieter. Kies de beste optie voor uw tuin- en kamerplanten en houdt uw planten gelukkig en gezond. Wilt u meer tips en trucs voor het bewateren van planten, of wilt u meer informatie over sproeisysytemen? Kom dan langs in GROENLO, onze medewerkers geven u graag advies over de juiste bewateringssystemen die voor u het beste werken.

Bekijk openingstijden

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuingereedschap