Aanleg gazon

Maak de buren jaloers met een perfect aangelegd gazon. Wilt u weten hoe u een strakke, groene grasmat krijgt? Bij GroenRijk Groenlo helpen we u graag op weg. Wij bieden de juiste benodigdheden voor een gezond gazon, het hele jaar door, mits u het gazon op de juiste manier aanlegt natuurlijk. Bekijk ons stappenplan en geniet van de kietelende grassprietjes tussen uw tenen.

Voordat u begint

Een nieuw gazon legt u het beste aan tussen half maart en begin juni, als de grond al is opgewarmd en de zon regelmatig schijnt. Of van september tot en met oktober, wanneer de zomer voorbij is, maar de omstandigheden nog uitstekend zijn. Hieronder volgt een stappenplan voor het voorbereiden van de grond voordat u een gazon aanlegt:

  1. Spit de bovenste laag (ongeveer 30 cm) van de bodem los
  2. Rol de grond aan met een wals en werk oneffenheden zoals onkruid en stenen weg
  3. Breng de zuurtegraad van de bodem op peil door kalk te strooien
  4. Verhoog het humusgehalte en verbeter de bodemstructuur door te bemesten

Wilt u weten wat voor gazon geschikt is voor uw tuin? Bekijk dan de voordelen van speelgazon en de voordelen van schaduwgazon op deze pagina. Kies het juiste soort graszaad voor uw tuin.

Wals gazon - GroenRijk Groenlo

Speelgazon aanleggen

Wilt u een speelgazon aanleggen, dan kan dat op twee manieren: met graszoden of door graszaad te zaaien.

  1. Graszaad speelgazon: verdeel de benodigde hoeveelheid graszaad voor speelgras in twee gelijke delen. Doe de helft van het graszaad in een graszaadstrooier of in een handstrooier. Zaai het ene deel horizontaal over de vlakte en zaai het overgebleven deel in een verticale richting. Hark de grond lichtjes aan en druk de graszaden aan met een wals. Geef het vers gezaaide gazon voldoende water en zorg ervoor dat u het gras niet betreedt totdat het gras gaat ontkiemen, dit is meestal na 3-4 weken. Na 6 weken kunt u het gras voor het eerst maaien.

  2. Graszoden speelgazon: als u met graszoden aan de gang gaat, zorgt u er eerst voor dat de grond goed vochtig is. Rol de grasmatten uit en leg de graszoden strak tegen elkaar. Druk de graszoden goed aan met een wals en zorg voor voldoende water.

Speelgazon graszaad - GroenRijk Groenlo

Schaduwgazon aanleggen

Als uw gazon minder dan vier uur per dag zon krijgt, is het verstandig om te kiezen voor schaduwgazon. Het aanleggen van schaduwgazon werkt eigenlijk hetzelfde als het aanleggen van speelgras. Volg bovenstaand stappenplan, maar dan met graszaad speciaal voor een schaduwgazon. Dit is te koop in ons tuincentrum in Groenlo. Twijfelt over welk type gras het beste geschikt is voor uw tuin, vraag dan gerust een van onze medewerkers om advies.

  1. Graszaad voor schaduwgazon: het zaaimengsel voor schaduwgazon bestaat uit grassoorten als roodzwenk, Engels raaigras en veldbeemd, die beter bestand zijn tegen minder zonlicht. Ondanks weinig zonlicht groeit de grasmat mooi vol en dicht. 

  2. Graszoden schaduwgazon: bereken allereerst hoeveel graszoden je nodig hebt. Let er bij het bestellen op dat u altijd iets meer bestelt dan u nodig heeft. Tijdens het aanleggen van de graszoden heeft u namelijk altijd te maken met snijverlies. Houd ongeveer rekening met 5% meer. Heeft u hulp nodig bij het berekenen van de benodigde graszoden, onze medewerkers helpen u graag verder.

Bij GroenRijk Groenlo verkopen we zowel speelgraszaad als schaduwgraszaad. Neem contact met ons op of kom langs in ons tuincentrum in Groenlo, nabij Zwolle.

Scahduwgazon graszoden - GroenRijk Groenlo

Perfecte aanleg van uw gazon

Een goed begin is het halve werk. Daarom geven we u graag meer informatie over het aanleggen van een gazon. Kom langs in ons tuincentrum in Groenlo en ontdek alle ins & outs van het aanleggen van een nieuw gazon. Kom langs bij GroenRijk Groenlo, dé gazonspecialist van GROENLO met alles voor een mooi gazon!

Bekijk onze openingstijden

Bekijk meer productgroepen in de categorie Gazon