Onderhoud gazon

Een gazon onderhouden moeilijk? Zeker niet! U moet alleen weten wanneer u welk onderhoud moet uitvoeren. Voor een perfect groene grasmat, is het belangrijk dat u het gazon (door)zaait, maait, kalkt, bemest, water geeeft en verticuteert. Klinkt het u als muziek in de oren of zegt het u allemaal niets? Elk gazon vraagt om goed onderhoud. Volg ons gazon onderhoudsschema voor een gezonde grasmat waarmee u de buren jaloers maakt.

Gazon onderhouden

Het onderhouden van een gazon is niet moeilijk, maar is wel iets dat met regelmaat moet gebeuren. GroenRijk Groenlo helpt u graag op weg met een gazon onderhoudskalender. Elk seizoen dient u wel een onderhoudsbeurt uit te voeren. Met de juiste verzorging geniet u het hele jaar door van een gezond gazon.

Gazononderhoud - GroenRijk Groenlo

Gazon onderhoud kalender

 • Januari: in januari is het gazon nog in rust. Vriest of regent het buiten erg veel, zorg er dan voor dat u het gras niet al teveel betreedt.
 • Februari: gazon kalken. Neem rond eind februari een monster van uw gazon om de pH-waarde te checken. Als de pH-waarde tussen 5.5 en 6.0 ligt, is het verstandig om het gazon te kalken om de zuurtegraad van de bodem weer op peil te krijgen. De gewenste zuurtegraad ligt tussen de 6.0 en 7.0
 • Maart: maaien en verticuteren. Is het gras erg lang, maai het dan voor de eerste keer. Gazons die ouder zijn dan drie jaar verticuteert u met een verticuteermachine. Hiermee snijdt u iets in de bodem waardoor het gras meer lucht krijgt en het wortelstelsel breder vertakt.
 • April: zaaien en eerste bemesting. Zaai nieuwe gazons of kale plekken in met graszaad of gebruik graszoden. Na het zaaien bemest u het gras met een organische meststof. Deze organische meststof heeft ongeveer genoeg voeding voor drie maanden.
 • Mei en juni: maaien en sproeien. In de maanden mei en juni groeit het gras volop en moet u het regelmatig maaien. Let op dat u het gras niet te kort maait. Begin bij 4,5cm en bouw het af naar 4cm en 3,5cm. Zorg ervoor dat het gazon vochtig blijft door regelmatig te sproeien. Sproei liever in één keer met veel water dan een aantal keer met weinig water. Sproei bij voorkeur in de ochtend of in de avond, om verbranding te voorkomen.
 • Juli en augustus: tweede bemesting en sproeien. Bemest uw gazon drie keer per jaar, met tussenpozen van drie maanden. Als u het gazon in april heeft bemest, voegt u in augustus en later in oktober weer wat gazonmest toe. Heeft u in maart bemest, dan vindt de tweede bemesting in juli en later in september plaats. Zorg in de zomermaanden voor voldoende besproeiing.
 • September en oktober: derde bemesting en verticuteren. De laatste bemesting vindt plaats in september en uiterlijk oktober. Gebruik hiervoor een speciale najaarsmest als DCM Gazon Najaar. Heeft u het gazon in het voorjaar nog niet geverticuteerd, dan doet u dat in september. Maai het gras nog een laatste keer op 4,5 – 5 centimeter zodat het in de winter beter beschermd is tegen vorst.
 • November en december: bladeren opruimen en rust. In de maanden november en december doet u eigenlijk weinig qua onderhoud aan het gazon. Ruim bladeren van bomen op zodat het gras niet gaat rotten. Het gazon gaat zijn rustperiode in. Hierna begint het onderhoudsplan weer opnieuw.

Hoe vaak gras maaien

Gemiddeld maait u het gazon één tot twee keer per week, afhankelijk van uw voorkeur en het soort grasveld. Tijdens het groeiseizoen van mei tot augustus maait u het gras vaker dan in de rustperiode.

 • Speelgazon: 4-5 centimeter
 • Siergazon: 2-3 centimeter
 • Schaduwgazon: 5-6 centimeter

Wacht niet tot het gras eigenlijk te lang is, want dan heeft u meer kans op een lelijk geel gazon.

Grasmaaien - GroenRijk Groenlo

Onderhoudsproducten gazon

Bij GroenRijk Groenlo hebben we alle benodigde onderhoudsproducten om het hele jaar door te zorgen voor een groene grasmat. Wij hebben onder andere graszaad, grasmaaiers, verticuteerharken, tuinslangen, gazonmest, gazonkalk en strooiwagens. Laat uw maaimachine ieder najaar nakijken, botte of slecht afgestelde messen beschadigen het gras.

Gazon onderhouden Groenlo

Graag tot ziens in ons tuincentrum, dé gazonspecialist van GROENLO met alles voor een mooi gazon! Wilt u meer weten over het aanleggen van een gazon, neem dan een kijkje op onze aanleg gazon pagina.

Bekijk openingstijden

Bekijk meer productgroepen in de categorie Gazon