F1 Violen

F1 Violen

Ja, deze rijkbloeiende, grootbloemige, echte F1-violen zijn ongelooflijk sterk. Mooier en beter is er niet.

Violen komen over de hele wereld voor. Het zijn soms tweejarige, soms vaste planten, maar ze zijn er zelfs als half verhoutende struikjes. In meer dan 400 soorten, nog meer ondersoorten en duizenden cultuurvormen. Sommige worden al honderden jaren gekweekt vanwege de prachtige, vaak meerkleurige bloemen. Daarmee is trouwens bij veel soorten iets unieks aan de hand. In het voorjaar verschijnen bij die planten onvruchtbare bloemen die dus geen zaad geven, maar later in het seizoen volgt dan een tweede bloeigolf met bloemen die rijkelijk zaad vormen. Die soorten wilde violen zaaien zichzelf daardoor heel gemakkelijk uit. Andere zijn juist heel moeilijk te kweken. De grootbloemige violen die GroenRijk nu aanbiedt stammen uit een lange kwekerstraditie waarbij met heel veel soorten werd gekruist. Het zijn sterke, rijkbloeiende zogenaamde F1-hybriden, met als kenmerk grote uniformiteit. Bijna iedereen houdt van deze violen, in welke vorm en kleur ook. Nu bij GroenRijk per zes in een makkelijke draagtray. En de tweede tray is gratis! Ook een leuk cadeau-idee! Eén voor jezelf en één voor een ander!

Nederlanders waren (en zijn) de violenkwekers bij uitstek
Wat violen betreft hebben vooral de Nederlanders (meteen gevolgd door de Engelsen) een geweldige traditie opgebouwd. Op de tulp na is de viool eeuwenlang dé Nederlandse bloem bij uitstek geweest. Er is enorm mee geëxperimenteerd. Violen waren de lievelingen van de Nederlandse kwekers. Op oude schilderijen is goed herkenbaar dat vroeger onder andere veel met het prachtige, kleine, driekleurige viooltje werd gekruist (Viola tricolor). Wie dat viooltje in akkerranden en bermen in het wild ziet bloeien, zal het opvallen dat ze zo verschillend kunnen zijn. Daarvan is bij het kweken dankbaar gebruik gemaakt. Met als gevolg dat er nu een variatie aan rassen bestaat die zijn weerga bijna niet heeft. Rassen met enorme verschillen. Van vertederende mini-bloeiers tot echte reuzen. Van gevoelige types tot violen die zich van een beetje kou niets aantrekken (de zogenaamde IJsviolen). Van grote violen met de beroemde ‘gezichtjes’ zoals bij de Aalsmeerse Reuzen tot de grote ronde, vaak een-, maar ook meerkleurige Hollandse en Zwitserse Reuzen. Veel is ook gekruist met het hoornviooltje (Viola cornuta) uit de Pyreneeën met zijn gespoorde bloemen en met Viola gracilis uit Noordoost-Griekenland. Beide hebben van nature prachtige violette bloemen. Ook het geurende Maarts viooltje (Viola odorata) heeft bij diverse kruisingen een rol gespeeld. En zo is er nog veel meer met violen gebeurd. Het zijn tegenwoordig bijna allemaal hybriden met heel wisselende eigenschappen waarvan het overgrote deel wordt ingedeeld in de Viola Wittrockiana Groep.

Vooral F1-hybriden zijn prachtig
Voor welke van de nu aangeboden violen je ook kiest – de keuze is groot en je kunt ze heel makkelijk per zes in een handige draagtray meenemen – kleur geven ze allemaal! Ze behoren tot bepaalde hybridenseries met binnen zo’n serie wel bloemkleurverschillen, maar verder gelijke eigenschappen qua bloeitijd, bladvorm en -kleur, grootte, uiterlijk van de bloemen enz. Misschien valt je bij de planten in de draagtrays vooral de grote gelijkvormigheid op. Dat komt door een heel speciale kweektechniek die zulke zogenaamde F1-hybriden oplevert. De planten worden vooral op bloemgrootte (nu bij GroenRijk dus vooral grootbloemige rassen) en kleur aangeboden. De specifieke namen (die hebben ze vaak wel) zijn veel minder belangrijk. Kies gewoon wat je mooi vindt!

Toepassing en verzorging
Grootbloemige violen hebben veel vocht nodig en staan liever wat koeler dan warm. Zon mag best, maar niet de hele dag. Plant ze in voedzame (pot)grond in de tuin of in potten, bakken of schalen. Zorg dat de (pot)grond niet uitdroogt. Geef planten in pot of bak eens per veertien dagen plantenvoeding. In verse standaard potgrond zit al voeding voor de eerste zes weken.

TIP
Plant (of zet) je grootbloemige violen zo neer dat je ze goed kunt zien. Het zijn kleine, enorm lang bloeiende juwelen waar je maximaal van kunt genieten. Helemaal als je de uitgebloeide bloemen regelmatig weghaalt. Dan bloeien ze nog veel langer!

In kort bestek
Leuke, vrolijke, uitbundige, grootbloemige, oersterke, echte F1- violen. Nu bij GroenRijk plantklaar meeneembaar in handige draagtrays. In een hele reeks kleuren en nu twee trays voor de prijs van één!  Ze bloeien geweldig, onverstoorbaar, maandenlang. Met of zonder gezichtjes, in pastel of fel gekleurd. Violen zijn overal en altijd prachtig!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Opheffingsuitverkoop bij GroenRijk Groenlo

Vanaf woensdag 27 juli gaat de laatste ronde opheffingsuitverkoop bij GroenRijk Groenlo in. Profiteer van kortingen vanaf 70%!

Lees meer...
zomer
Geniet van de zomer in uw tuin

Bent u klaar om volop te genieten van de zomer in uw tuin? Bij GroenRijk Groenlo in Groenlo hebben we alles wat u nodig heeft om uw buitenruimte om te toveren tot een prachtige zomerse oase.

Lees meer...
Moederdag cadeautip: Hanging baskets en een bos bloemen!

Heeft u al een cadeau voor Moederdag? Er is geen betere manier om uw waardering te tonen dan met prachtige bloemen of een kleurrijke hanging basket! Lees verder om te ontdekken hoe u deze cadeaus het beste kunt verzorgen en welke soorten u het beste kunt kiezen voor uw moeder.

Lees meer...