Kleine moestuintjes worden groot

Kleine moestuintjes worden groot

Leuk hè die moestuintjes van Albert Heijn? Eerst binnen zaaien en elke dag even kijken of er al wat groens te zien is. Spannend! En straks: wat is er leuker dan buiten zijn en met je handen in de aarde wroeten, zaaien en oogsten? Je mag en kunt vies worden! Je leert over de verschillende soorten groente, fruit en kruiden die er zijn, hoe je zaadjes kunt zaaien of een plantje kunt planten. En je mag natuurlijk ook van je eigen oogst proeven!

Verpotten

Je bent in februari/maart begonnen met binnen zaaien, maar wat nu? Waarschijnlijk worden je plantjes nu te groot voor het potje waarin je ze gezaaid hebt. Het is nu tijd om ze in een ander potje over te zetten, zodat ze weer voldoende ruimte hebben om verder te groeien. De bakjes waar de moestuintjes in worden geleverd zijn afbreekbaar en kun je dus in zijn geheel overzetten in een grotere pot. Gebruik voor het overpotten speciale zaai- en stekgrond, dat werkt het best voor deze jonge plantjes. Je kunt ze daarna in de vensterbank plaatsen, zodat ze kunnen genieten van het zonnetje achter het glas.

Moestuin | www.gekopgroen.nlBuiten wennen

Op een warme lentedag kunnen de plantjes overdag prima naar buiten, maar zet ze ’s nachts wel weer binnen. Ze kunnen nog niet zo goed wennen aan de koude nachten. Als het ’s nachts warmer blijft dan10ºC dan mogen ze ook ’s nachts buiten blijven. Bouw dit langzaam op en zet ze op een beschutte plek bv. onder een boom of ergens vlakbij huis. Na een week dagelijks een paar uurtjes naar buiten, zijn de plantjes sterk genoeg om vanaf half mei in de tuin uitgeplant te worden.

Vierkante meter moestuin

De meeste soorten groente en kruiden van de AH moestuintjes kun je kweken in een pot of bak van 15-20 cm diep. Dat geldt voor de kruiden: bieslook, dille, basilicum, tijm, krulpeterselie en selderij. Een vierkante meter moestuin is hiervoor heel geschikt. Lekker overzichtelijk! Ook andere kleine planten zoals de radijs, bosaardbei, rucola, lente ui en veldsla kunnen hier prima verder in groeien. Heb je er nog geen een? Kom dan nu naar ons tuincentrum en koop zo’n vierkante meter moestuin. Hierin heb je ruimte voor 16 verschillende groenten en kruiden.

Meer ruimte

Meer ruimte en diepte is nodig voor paprika, cherrytomaatjes, broccoli, kropsla, spinazie en andijvie. Deze planten groeien goed in een pot van ongeveer 30 centimeter diep of in de tuin. Als stelregel kun je uitgaan van evenveel ruimte onder de grond als daarboven. Uitzonderingen daar op zijn de groentes die het veel groeiruimte nodig hebben: wortel en prei. Hier is je opbrengst groter als je de plantjes meer ruimte (minimaal 40cm diep) geeft. Die kun je dus het best in de tuin kweken. Wortel kan trouwens wel in een vierkante meter moestuin, maar dan oogst je minipeentjes.

De meeste ruimte

De aubergine is een echte ruimteverbruiker. Eén plant neemt makkelijk een bak van 50x50x50cm voor zijn rekening. Hij heeft het binnen het meest naar zijn zin, dus deze kan beter niet naar buiten. Net als de paprika en de cherrytomaat. Houd deze lekker binnen om teleurstellingen te voorkomen of zet ze op een beschutte plek buiten na half mei.

Wat heb je nodig:

Het beste gereedschap voor in de tuin zijn je handen, je zult vast merken dat je deze het meest gebruikt. Handige hulpjes zijn: harkje, schepje en een gieter. En natuurlijk als je straks buiten aan de slag gaat met je moestuintje, kleding die lekker vies mag worden. Het belangrijkst is elke dag even kijken of alles goed gaat. Even wat water geven als je plantjes dorst hebben. En even checken of er geen slakken of andere ongewenste gasten azen op jouw oogst. Kweek smakelijk!

Heb je vragen? Wij weten alles van moestuinieren, dus vraag het ons gerust!

Moestuin | www.gekopgroen.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Opheffingsuitverkoop bij GroenRijk Groenlo

Vanaf woensdag 27 juli gaat de laatste ronde opheffingsuitverkoop bij GroenRijk Groenlo in. Profiteer van kortingen vanaf 70%!

Lees meer...
zomer
Geniet van de zomer in uw tuin

Bent u klaar om volop te genieten van de zomer in uw tuin? Bij GroenRijk Groenlo in Groenlo hebben we alles wat u nodig heeft om uw buitenruimte om te toveren tot een prachtige zomerse oase.

Lees meer...
Moederdag cadeautip: Hanging baskets en een bos bloemen!

Heeft u al een cadeau voor Moederdag? Er is geen betere manier om uw waardering te tonen dan met prachtige bloemen of een kleurrijke hanging basket! Lees verder om te ontdekken hoe u deze cadeaus het beste kunt verzorgen en welke soorten u het beste kunt kiezen voor uw moeder.

Lees meer...