Lentekriebels met vaste planten

Na de winter zou je het liefste de planten uit de grond kijken. Hoe leuk zou het zijn als er vanaf februari al bloemen in de tuin zijn te zien. Lekker genieten van prachtige bloemen, decoratieve bladeren en de ontluikende natuur; vroegbloeiende vaste planten zorgen voor lentekriebels. Tussen 21 en 29 maart zetten wij de vaste planten een week lang in het zonnetje.

Wat is een vaste plant

Vaste planten zijn de versierders van de tuin. Het zijn planten die jaar na jaar groeien en bloeien. De enorme variatie in kleuren, vormen en eigenschappen zorgt het hele jaar voor een prachtige tuin. De meeste vaste planten sterven in het najaar bovengronds af en komen in het voorjaar vanzelf weer op. Vaak worden deze vaste planten elk jaar groter en sterker. Ook zijn er soorten die niet afsterven in de winter en dus het hele jaar groen blijven. Bloei De gemiddelde bloeitijd van een vaste plant is drie weken. Het hoogtepunt van de bloei valt in de zomermaanden. Maar er zijn ook vaste planten die op andere momenten bloeien. Bijvoorbeeld iIn de herfst zijn sommige vaste planten nog volledig op kleur, terwijl andere al mooie, warme herfstkleuren krijgen. Een mooie combinatie is dan bijvoorbeeld Sedum met bergamot (Monarda) en duizendknoop (Persicaria). Asters zijn in de beleving van veel mensen de herfstbloemen bij uitstek, deze zijn in tal van kleuren verkrijgbaar. Altijd feest Vaste planten zijn verrassend veelzijdig, er zijn er die heerlijk geuren, of die vlinders lokken en die geschikt zijn om te gebruiken in de keuken of als snijbloem. Met vaste planten in de tuin is het dus altijd feest.

De gemiddelde bloeitijd van een vaste plant is drie weken. Het hoogtepunt van de bloei valt in de zomermaanden. Maar er zijn ook vaste planten die op andere momenten bloeien. Bijvoorbeeld in de herfst zijn sommige vaste planten nog volledig op kleur, terwijl andere al mooie, warme herfstkleuren krijgen. Een mooie combinatie is dan bijvoorbeeld Sedum met bergamot (Monarda) en duizendknoop (Persicaria). Asters zijn in de beleving van veel mensen de herfstbloemen bij uitstek, deze zijn in tal van kleuren verkrijgbaar. Vaste planten zijn verrassend veelzijdig, er zijn er die heerlijk geuren, of die vlinders lokken en die geschikt zijn om te gebruiken in de keuken of als snijbloem. Met vaste planten in de tuin is het dus altijd feest.

Zonder zuurstof kunnen wij niet leven. Toen er op aarde nog geen planten groeiden, zat er nauwelijks zuurstof in de lucht. Nu is dat 20%. Dat wordt door planten gemaakt. De atmosfeer bestaat voor de rest (80%) uit stikstof, koolzuurgas en edelgassen zoals argon en helium. Planten zijn onmisbaar voor de productie van de zuurstof die wij moeten inademen. Hoe meer planten,  des te meer zuurstof!

Planten hebben verzorging nodig. Bij de meeste planten die u koopt, zitten etiketten met verzorgingsinstructies. Gooi die niet weg, maar bewaar ze op een plek waar je ze makkelijk even kunt raadplegen. Dan maak je minder gauw fouten bij de verzorging. Je bouwt zo een goed verzorgingsarchief op en het is goed hergebruik van het informatiemateriaal (duurzaam!).

TIP
Tussen 1 maart en 1 april rozen snoeien!

Zo blijft je tuin gezond!

Zorg dat de planten gezond kunnen groeien. Gezonde planten zijn minder gevoelig voor ziekten en aantastingen.
Kies alleen planten die het goed kunnen doen in de omstandigheden in jouw tuin. Denk daarbij aan licht, vocht, wind enz. Als de plek waar ze staan niet goed is, te donker, te vochtig, op de tocht of wat ook, zullen ze het niet goed doen. Verplanten helpt meestal. Zoek planten die beter geschikt zijn voor de oorspronkelijke plek. Bij GroenRijk adviseert men je graag evenals over een gezond bodemleven!
Zieke planten wegdoen als je merkt dat ze niet te redden zijn. Zieke planten vormen een bron van infecties.
Hang vogelnestkastjes op. Kleine zangvogels vangen massa’s insecten weg.
De meeste schimmels ontwikkelen zich bij warm weer op vochtig blad. Daarom is het beter ’s morgens vroeg water te geven in plaats van ’s avonds laat. Overdag droogt het blad sneller (als het niet regent), wat de schimmels minder kans geeft. Knip schimmelaantastingen in een vroeg stadium weg en verwijder het materiaal via de biobak.
Egels en merels vinden slakken heerlijk. Laat ze hun gang gaan!

Wil je meer informatie over vaste planten in je tuin? Kom dan naar GroenRijk Groenlo! Onze medewerkers staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Opheffingsuitverkoop bij GroenRijk Groenlo

Vanaf woensdag 27 juli gaat de laatste ronde opheffingsuitverkoop bij GroenRijk Groenlo in. Profiteer van kortingen vanaf 70%!

Lees meer...
zomer
Geniet van de zomer in uw tuin

Bent u klaar om volop te genieten van de zomer in uw tuin? Bij GroenRijk Groenlo in Groenlo hebben we alles wat u nodig heeft om uw buitenruimte om te toveren tot een prachtige zomerse oase.

Lees meer...
Moederdag cadeautip: Hanging baskets en een bos bloemen!

Heeft u al een cadeau voor Moederdag? Er is geen betere manier om uw waardering te tonen dan met prachtige bloemen of een kleurrijke hanging basket! Lees verder om te ontdekken hoe u deze cadeaus het beste kunt verzorgen en welke soorten u het beste kunt kiezen voor uw moeder.

Lees meer...