Violen

Violen

Winterharde violen – klein- of grootbloemig – bloeien lang en rijkelijk

Van violen bestaan wereldwijd meer dan 400 wilde soorten en nog meer ondersoorten. Ze zijn allemaal prachtig. Sommige hebben zelfs iets vertederends of ze kijken je aan met gezichtjes. Andere hebben een heel opvallend hoorntje (de Cornuta-typen) of de meest fantastische kleurensamenstellingen op hun bloemblaadjes. Ze trokken dan ook al heel lang de aandacht van mensen die ermee gingen kruisen en die ‘kruislingen’ weer doorkweekten. Er is zoveel met violen gekruist dat van veel rassen gekweekte violen niet meer te achterhalen is welke soorten er zijn ingekruist.  Sommige rassen worden al honderden jaren gekweekt, andere komen net kijken. De winterharde groot- en kleinbloemige violen die GroenRijk nu per zes in een meeneem-traytje aanbiedt – je herkent ze aan de prijskraker-draagband – zijn allemaal oersterk. Ze trekken zich veel minder van slecht winterweer aan dan jij. Als het akelig nat, guur en ijskoud is, houden ze even hun bloei is, maar het hoeft ook maar even beter weer te zijn en ze bloeien weer minstens zo uitbundig als daarvoor. De hele winter lang. Fantastische plantjes!

 

Prachtige hybridenseries

Misschien valt je bij de planten van hetzelfde type en met dezelfde bloemkleur de grote gelijkvormigheid op. Dat komt door een heel speciale kweektechniek die dat veroorzaakt. Het zijn zogenaamde F1-hybriden. De kwekers gebruiken er ‘moederplanten’ voor die ze mooi vinden en waarvan ze meer van hetzelfde willen produceren. Maar de ‘kindplantjes’ zijn geen klonen zoals je die bij gestekte planten kunt krijgen, maar ze worden op een bijzondere manier uit zaad opgekweekt. Ze krijgen dan allemaal precies dezelfde genen en dus lijken ze heel veel op elkaar. De heel kleine verschillen ontstaan door minieme veranderingen die voortkomen uit een soms iets afwijkende standplaats of behandeling. Als alle omstandigheden tijdens de opkweek exact hetzelfde zouden zijn, zou je geen afwijkingen zien.

 

Groot- en kleinbloemig – wat je maar mooi vindt

De violen die GroenRijk nu in de aanbieding heeft, worden op bloemgrootte (groot- en kleinbloemig in aparte trays) aangeboden. In de trays staan altijd gemengde kleuren violen. Nu speciaal blauwe en gele bloeiers. Kies wat je mooi vindt! Bij GroenRijk weet je dat je altijd planten van hoge kwaliteit koopt.

 

Toepassing en  verzorging 

Violen hebben veel vocht nodig en staan liever wat koeler dan warm. Zon mag best, maar niet de hele dag. Plant ze in voedzame (pot)grond in de tuin of in potten, bakken of schalen. Zorg dat de (pot)grond niet uitdroogt. Geef planten in pot of bak eens per veertien dagen plantenvoeding. In verse standaard potgrond zit al voeding voor de eerste zes weken. Nog iets bijzonders: hoorntjes aan de bloemen. Bij sommige violen zul je aan de achterkant van de bloemen een soort hoorntje zien. Als violen die hebben weet je zeker dat ergens in hun voorgeslacht hoornviooltjes zijn ingekruist (Viola cornuta). Hoornviooltjes komen oorspronkelijk uit o.a. de hoge Pyreneeën, waar je ze ook nu nog in het wild in de graslanden (bergweiden) kunt zien bloeien (tussen april en september). Het zijn kleine plantjes met relatief heel grote, lichtblauwe bloemen met die opmerkelijke hoorn. Door de plantendeskundigen wordt dat hoorntje trouwens een ‘spoor’ genoemd. Waar dat holle uitsteeksel precies voor dient, is niet helemaal duidelijk. Men houdt het er meestal op dat het een soort nectarvat is waaruit de bestuivende insecten zoet vocht kunnen snoepen.

 

Nederlanders waren (en zijn) de violenkwekers bij uitstek

Violen zijn al eeuwenlang de lievelingen van de Nederlandse kwekers. Op oude schilderijen is goed herkenbaar dat vroeger – behalve met het al genoemde hoornviooltje (Viola cornuta) – ook veel met het prachtige, kleine, driekleurige viooltje werd gekruist (Viola tricolor) dat in het wild ook in Nederland in bermen en akkerranden veel voorkomt. Daarnaast ook met Viola gracilis uit Noordoost-Griekenland. De laatste heeft van nature prachtige violette bloemen. Ook het verrukkelijk geurende Maarts viooltje (Viola odorata) heeft bij diverse kruisingen een rol gespeeld. En zo is er nog veel meer met violen gebeurd. Er zijn hele boeken over volgeschreven.

 

Violen in de bloementaal

Vroeger kende iedereen de bloemensymboliek. Een viooltje betekende daarin: nederigheid, bescheidenheid en (vooral bij witte violen) onschuld. Maar in de romantische hoek ook: verleiding en ‘een kansje wagen’, dus meer dan die onschuld alleen. Het geven van viooltjes was ook een ‘ik denk aan je’.

 

TIP

Plant (of zet) violen zo neer dat je ze goed kunt zien. Het zijn kleine, enorm lang bloeiende juwelen waar je maximaal van kunt genieten. Helemaal als je de uitgebloeide bloemen regelmatig weghaalt. Dan bloeien ze nog veel langer! En vioolbloempjes kun je eten. Best lekker friszoet!

 

In kort bestek

Lieflijke, vrolijke, prachtige, tere of uitbundige violen, groot- en kleinbloemig, blauw of geel bloeiend. In de bekende GroenRijk-kwaliteit, nu uiterst aantrekkelijk geprijsd, plantklaar en handig per zes meteen meeneembaar in een draagtray. Ze zullen in je tuin, op het terras of je balkon onverstoorbaar, maandenlang bloeien. Iedereen vindt viooltjes mooi, dus ook een leuk cadeau: kleur in de winter voor iedereen!

 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Opheffingsuitverkoop bij GroenRijk Groenlo

Vanaf woensdag 27 juli gaat de laatste ronde opheffingsuitverkoop bij GroenRijk Groenlo in. Profiteer van kortingen vanaf 70%!

Lees meer...
zomer
Geniet van de zomer in uw tuin

Bent u klaar om volop te genieten van de zomer in uw tuin? Bij GroenRijk Groenlo in Groenlo hebben we alles wat u nodig heeft om uw buitenruimte om te toveren tot een prachtige zomerse oase.

Lees meer...
Moederdag cadeautip: Hanging baskets en een bos bloemen!

Heeft u al een cadeau voor Moederdag? Er is geen betere manier om uw waardering te tonen dan met prachtige bloemen of een kleurrijke hanging basket! Lees verder om te ontdekken hoe u deze cadeaus het beste kunt verzorgen en welke soorten u het beste kunt kiezen voor uw moeder.

Lees meer...