Maak de tuin zomerproof

Maak de tuin zomerproof

De zon laat zich gelukkig weer meer zien en de temperaturen stijgen, de zomer komt eraan! Tijd dus om ervoor te zorgen dat de tuin helemaal klaar is voor het zomerseizoen. Met de volgende tips zorgt u ervoor dat de tuin er stralend bij ligt en u optimaal geniet van uw eigen buitenparadijs. Bij GroenRijk Groenlo hebben we zomerse accessoires en handig gereedschap voor de komende maanden. Bezoek ons tuincentrum in Groenlo en proef de zomer!

Tips voor een zomerproof tuin

  1. Een gezond gazon

Begin bij je gazon, nu IJsheiligen achter de rug is, is het tijd het gazon weer wat liefde te geven. Dit doet u door te maaien, zaaien en te bemesten.

  • Maai je gazon: begin met een maaibeurt, na half mei kunt u zonder gevaar voor nachtvorst het gras een frisse knipbeurt geven. De ideale lengte voor een heerlijk zomers gazon is ongeveer 3,5 tot 4,5 cm.
  • Zaai kale plekken in het gazon opnieuw in: na het maaien ziet u vanzelf waar het gazon een beetje kaal uit de winter is gekomen. Zaai deze plekken opnieuw in met graszaad en binnen no-time heeft u weer een vol grasveld.
  • Bemest het gazon: voor bemesten geldt: hoe eerder hoe beter, maar zeker in mei en juni kunt u het gazon nog een snelle boost geven voor de komende zomer! Voor een snel resultaat kiest u voor vloeibare kunstmest zodat de grasmat er binnen no-time weer keurig bij ligt. Kiest u voor organische mest, dan duurt het iets langer voor u resultaat ziet, maar dan heeft u ook wel een prachtig voller en gezonder gras. Let op! Bemesten doet u het beste bij droog weer. Op nat gras of met regen blijft organische mest niet goed liggen.

Gezond gazon - GroenRijk Groenlo

  1. Verwijder onkruid 

Een klusje waar niet iedere tuinder even dol op is: het verwijderen van onkruid! Ook al zien sommige onkruidplanten er best gezellig uit, het is niet fijn voor de rest van de bloemen en planten in de tuin. Onkruid verbruikt namelijk veel water, plek en voedingsstoffen uit de bodem die bedoeld zijn voor geplante planten en bloemen. Tijd dus om deze ongenode gasten grondig te verwijderen. De maand mei (begin van de zomer) is een goede tijd, want hoe warmer het wordt, hoe harder ook onkruid groeit. Gebruik goed tuingereedschap zoals een schoffel om dit klusje snel en veilig te klaren.

  1.     Zomer snoeien   

Veel mensen associëren snoeien met de herfst en de winter, maar juist voor of in de zomer moet u bepaalde planten ook al snoeien. Snoeit u in de zomer, dan hoeft u dit klusje in de winter niet meer te doen! Dit heeft als voordeel dat de plant minder kwetsbaar de winter ingaat en zo goed en beschermd kan overwinteren. Let op dat u niet snoeit in planten die al in bloei staan, dit is zonde! Wacht hiermee tot de bloeiperiode voorbij is.

Planten die u in het voorjaar moet snoeien, zijn Lavendel, de vlinderstruik, Hibiscus, de Klimroos, Dwergroos, Stamroos, de Katjeswilg en de Clematis. 

Lavendel snoeien - GroenRijk Groenlo

  1. Verwijder groene aanslag

Nu het gazon er weer stralend groen bij ligt, is het tijd om ongewenst groen te verwijderen van de tegels, op het terras en paden in de tuin. Dit kan bijvoorbeeld door:

  • Een emmer te vullen met heet water en groene zeep. Laat het een half uur staan, zodat de zeep zich goed kan vermengen met het water. Gooi het vervolgens over de tegels en ga de groene aanslag met een harde bezem te lijf. Spoel nog even goed na met water.
  • Vul een plantenspuit met schoonmaakazijn en kraanwater. Verdun het azijn 1 op 1. Dus bij anderhalve liter water voegt u anderhalve liter schoonmaakazijn toe. Besproei hiermee het terras of de tegels. Dit werkt het beste als het zonnig en droog is. Laat het een paar dagen intrekken en spoel het na met water. Gebruik eventueel nog een harde bezem om na te schrobben. 
  1. Fleur de tuin op voor de zomer

Tijd voor de leukste klussen in de tuin: fleur de tuin op met nieuwe planten! Trakteer uzelf en uw tuin op zomerbloeiers en andere planten in kleurrijke bloempotten van bijvoorbeeld Capi of Elho. Of u nu de borders opnieuw vult met vaste planten of eenjarige planten, zorg er in ieder geval voor dat u nieuwe planten regelmatig water geeft. Deze hebben nog geen lange wortels en hebben wat extra aandacht nodig om ze de warme dagen door te helpen.

Koop alles voor een fleurige zomer bij GroenRijk Groenlo

In ons tuincentrum in Groenlo heten wij u van harte welkom voor een stralende start van uw zomer. Wij helpen u graag met het opfleuren van de tuin. Ontdek de leukste woon- en tuinaccessoires en laat uw creativiteit de vrije loop. Onze groenexperts helpen u graag bij het ontwerpen van een kleurrijke border, of bij het adviseren voor het beste product voor de tuin. Kom langs in Groenlo en maak uw tuin klaar voor de zomer van 2022.

Bekijk onze openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Groene vingers en gouden gereedschap

Of u nu een professioneel tuinier bent of een beginneling, iedereen met een tuin of balkon heeft het juiste tuingereedschap nodig. Wel of geen groene vingers, niemand houdt van oud, fout of slecht tuingereedschap. Een tuinhuis, schuur of kast gevuld met gebruiksvriendelijk en effectief tuingerief is geen overbodige luxe.

...Lees meer...
tuinplanten

Luid het begin van de lente in met onze top 5 voorjaarsbloeiers. Tover uw kale wintertuin om naar een weelderig, kleurrijk bloemenparadijs. Heeft u geen tuin? Maak u geen zorgen want zelfs op balkon of binnenshuis kunt u de levendige schoonheid van onze eenjarige bontgekleurde planten de show laten stelen.

...Lees meer...
Vrolijke violen

Hoe kun je de lente beter aftrappen dan met een bakje violen? Ze zijn kleurig en bloeien uitbundig. Viooltjes zier er fragiel uit, maar ze kunnen juist veel hebben. Bij GroenRijk vind je de grootbloemige F1 violen én de schattige Viola cornuta in allerlei kleuren en kleurcombinaties. Volop keus dus! 

 

Veel soorten

Er bestaan ruim 400 verschillende soorten violen in allerlei kleurschakeringen. De grootbloemige F1-Hybriden (V...

Lees meer...