Calathea: the living plant

Calathea: the living plant

Wist u dit al over de Calathea? De Calathea groeit oorspronkelijk in de Zuid-Amerikaanse jungle, maar tegenwoordig straalt hij in vele huiskamers in Nederland. Calathea’s zijn er in heel veel verschillende soorten. Ze staan veelal bekend om hun prachtige bladpatroon. Van gestreept tot gevlekt en van roze tot geel: de Calathea heeft het allemaal. 

Calathea's zijn kamerplanten die enige verzorging nodig hebben. Bij GroenRijk Groenlo zijn we enorm fan van deze groene toppers. Ontdek weetjes en tips & tricks voor de verzorging van uw Calathea.

Calathea soorten

Er bestaan niet één, niet twee, maar maar liefst 25 verschillende soorten Calathea’s! Stuk voor stuk zien ze er heel anders uit en is het een plaatje om naar te kijken. Wij stellen u graag voor aan vijf van onze favoriete beauties:

  1. Calathea Orbifolia
  2. Calathea Ornata
  3. Calathea Zebrina
  4. Calathea Fusion White
  5. Calathea Lancifolia

Calathea Fusion White - GroenRijk

Benieuwd naar de Calathea soorten in ons tuincentrum? Kom snel bij ons langs en spot uw favoriet! Bent u op zoek naar een specifieke Calathea soort? Neem contact met ons op! 

Neem contact op

 

 

Calathea water geven

De Calathea is gek op water en houdt van een hoge luchtvochtigheid (net zoals in die warme Zuid-Amerikaanse jungle). Calathea’s groeien voornamelijk in de lente en in de zomer. Geef de Calathea daarom in de lente en in de zomer iets meer water dan in de herfst en winter.

  • In de lente en zomer geeft u één tot twee keer per week. Houd de grond altijd licht vochtig.
  • In de herfst en in de winter laat u de grond tussen de waterbeurten bijna volledig opdrogen en is één keer per week water geven voldoende.

Of het nu winter of zomer is: houd uw Calathea altijd goed in de gaten. Wanneer u merkt dat de grond te nat is of juist heel droog aanvoelt, pas dan pas de hoeveelheid water aan.

Calathea water geven - GroenRijk

Calathea gele bladeren

Calathea's krijgen soms gele bladeren. Geen paniek, dit komt vaker voor en is zeer goed te verhelpen. Gele bladeren bij een Calathea is een teken dat de plant veel te veel water krijgt. Iets minder water geven dus! Naast gele bladeren, krijgen Calathea’s soms ook bruine bladeren. Bruine bladeren duiden vaak op wortelrot óf een te droge lucht. In periodes wanneer de verwarming weer aangaat, zoals de herfst of winter, is de lucht in huis droger. Om bruine bladeren te voorkomen, besproeit u ze wat vaker met water.

Calathea gele bladeren - GroenRijk

Waarom beweegt mijn Calathea?

We noemen de Calathea ook wel 'the living plant' of 'de levende plant.' In de avond sluit hij namelijk zijn bladeren en wanneer de zon weer opkomt, opent hij zijn bladeren weer. Het is nog steeds één groot mysterie waarom deze bijzondere kamerplant dat doet, maar leuk is het natuurlijk wel!

Standplaats Calathea

Wat we al eerder vertelden: een Calathea heeft wel wat aandacht nodig. Zeker als het gaat om de plek waar u deze kamerplant zet. Op zijn oorspronkelijke woonplaats krijgt hij veel bescherming van hoge bomen waar hij onder groeit. Zorg er bij u thuis daarom voor dat hij niet in de felle zon staat. Zet de Calathea op een lichte plek, maar uit de spotlight van de middagzon. Een ochtendzonnetje of een ondergaande zon aan het eind van de dag is prima. Kijk eens rond, heeft u een geschikte plek voor de Calathea vrij in huis?

Calathea Orbifolia - GroenRijk

Calathea kopen bij GroenRijk Groenlo!

Wij zijn enorm fan van deze kamerplanten en misschien u nu ook wel! Wilt u ook graag een Calathea in huis? Kom dan langs bij GroenRijk Groenlo in Groenlo. Bekijk de ruime keuze aan Calathea’s en kies uw favoriet. Tip van ons: vraag onze medewerkers om advies. Vertel waar u de plant wilt neerzetten en wij zoeken op basis van uw wensen een geschikte Calathea. Heeft u een Calathea gevonden? Dan gaan we graag samen met u nog even op zoek naar de juiste pot én potgrond. Zo maakt u het plaatje helemaal compleet en geniet u met volle teugen van uw Calathea!

Bekijk openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Opheffingsuitverkoop bij GroenRijk Groenlo

Vanaf woensdag 27 juli gaat de laatste ronde opheffingsuitverkoop bij GroenRijk Groenlo in. Profiteer van kortingen vanaf 70%!

Lees meer...
zomer
Geniet van de zomer in uw tuin

Bent u klaar om volop te genieten van de zomer in uw tuin? Bij GroenRijk Groenlo in Groenlo hebben we alles wat u nodig heeft om uw buitenruimte om te toveren tot een prachtige zomerse oase.

Lees meer...
Moederdag cadeautip: Hanging baskets en een bos bloemen!

Heeft u al een cadeau voor Moederdag? Er is geen betere manier om uw waardering te tonen dan met prachtige bloemen of een kleurrijke hanging basket! Lees verder om te ontdekken hoe u deze cadeaus het beste kunt verzorgen en welke soorten u het beste kunt kiezen voor uw moeder.

Lees meer...